В шведския град Векшьо има паметник на Данута Даниелсон. Той

...
 В шведския град Векшьо има паметник на Данута Даниелсон. Той
Коментари Харесай

Паметник на дамата с чантичката


 В шведския град Векшьо има монумент на Данута Даниелсон. Той изобразява момента, в който тя удря със своята дамска чанта скинхед по време на шествие на неонацисти през 1985 година в града. Нейната майка е била полска еврейка, която е била в нацистки концалгер и е оживяла по знамение.

 Няколко минути след удара към Дануте се причисляват и други жители. Те със мощ разгонват демонстрацията на неонацистите, на които им се постанова да се барикадират в тоалетната на близката гара.

 Ръководителят на градския съвет на град Векшьо Ева Йохансон възразила против концепцията да се сложи монумент и декларирала, че Данута е постъпила погрешно: „ Ние, несъмнено, сме последователи на демокрацията и свободата на словото и не обичаме нацистите. Но да се бие човек единствено поради това, че той не ни харесва, е неприемливо. “ Тогава в цяла Швеция се провела акция в поддръжка на Данута – хората почнали да закичват всички монументи с дамски чанти. Петицията в поддръжка на паметника събрала повече от 100 000 подписа. Хората казвали, че това не е монумент на насилието, а на смелостта. В последна сметка публичното мнение победило и паметникът бил построен.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР